Want to share this Foto on another web-site or blog?

Paste one of the following lines in to your site, blog or profile page..

Script:

HTML (for myspace, bebo etc):

BBCode (for message boards/forums):
[ View the Fotopage entry | View the complete Fotopage ]


pizza 4 segi.. hanya di dapur MaDiHa.. hehehe...
Mail this Foto to a friend
Search BoardTracker for..
pizza segi hanya



< Previous

Next >
[ View the Fotopage entry | View the complete Fotopage ]


Monday, 10-Sep-2007 00:55
Masak2 hari Sabtu.. to celebrate besday hubby...
Masa hari besday hubby.. takde buat apa2 pun.. kita just bagi ucapan ajer.. hari besday dia tu (Jumaat) dia kena kerja malam.. jadi kita masak biasa2 ajerlah sebab hubby memang tak boleh mkn benda lain selain nasi putih b4 pegi kerja. Lepas dia dah pegi kerja.. barulah kita buat kek utk dia.. walaupun tau hubby kurang gemar mkn kek.. tp kita buat gak la.. pasal b4 ni pun tiap kali besday mesti ada kek.. makan tak mkn lain cerita... yg penting.. mesti ada something utk dia.. utk kali ni.. kita buat eksperimen resepi yang diambil dari FP Amy Mustafa.. iaitu White Chocolate Mousse Cake... memang dah lama nak try kek ni semenjak melihat di FP beliau.. alhamdulillah.. menjadi.. cuma agak manis sedikit pd tekak kita.. mungkin lain kali boleh dikurangkan sedikit kandungan gulanya. Pada Amy.. terima kasih kerana sudi share resepi tu yer.. :flowers: finally :horay: MaDiHa telah berjaya mencuba resepi tersebut for the first time buat mousse cake ni tau.. ;-)

WHITE CHOCOLATE MOUSSE CAKE (dari FP Amy Mustafa)

Ingredients
Base:
1 cup chocolate biscuits (crushed)
2 tbsp melted butter
1/4 teaspoon cinnamon powder

1 lb white chocolate

1 cup whipping cream

3 eggs, separated
1/4 cup hot milk
1 tbsp vanilla
2 oz sugar

Directions

In a bowl, mix biscuit crumbs, cinnamon and melted butter.
Combined and pour into springform tin. Press lighty until even. Set in fridge.

Melt the chocolate in a double boiler over medium-low heat. Once melted, take it off the heat immediately.

Whip the cream and set aside.

Pour the boiling hot milk slowly into a bowl with the egg yolks,
whisking briskly as you go until completely mixed. Whisk in the melted
chocolate. Keep whisking even after the mixture is completely
combined; this will help cool the chocolate.

Whip the egg whites and the sugar, adding the vanilla as you beat,
until peak but not dry.
Fold the egg-white meringue into the chocolate mixture carefully with a wooden spoon.
Fold in the whipped cream. Fold in the mixture carefully until combined. The chocolate must be cool to the touch or the cream will separate.
Pour into the tin and chill overnight.
Decorate with grated chocolate and sprinkle of cinnamon powder.



Pagi Sabtu tu.. kita buat biasa2 ajer.. konon2 takde kek.. cuma utk pagi tu.. kita masak meehun sup.. ni gara2 terliur tengok makaroni sup dlm FP Kak Jie Jie.. :-D tp kita buat meehun sup ajer.. pasal makaroni takde stok kat rumah :-D


Then utk lunch.. kita telah merajinkan diri utk menguli doh utk buat pizza. Resepi ni kita cilok dari FP MamaFaMi.. resepi asal adalah dari Nurul Anati.. TQ to both of you.. :flowers: Tapi jangan marah yer.. sebab MaDiHa dah tambah itu & ini mengikut citarasa sendiri.. :-D



PIZZA BASE (Nurul_Anati) (from fp MamaFaMi)

Ingredients (A)
1 kg high protein flour
8 tablespoons milk powder
2 tablespoons sugar
1 teaspoon shortening
1 teaspoon dough softener
a pinch of salt

Ingredients (B)
2 tablespoons instant dry yeast
400ml water (boiled and cooled)
120ml luke warm water
100ml cooking oil
2 tablespoons castor sugar
Method :
1. Mix well ingredients (A)
2. In a small bowl, mix yeast and cooled water. Add in the lukewarm water and castor sugar. Stir till sugar dissolves and set aside until frothy.
3. Pour the yeast mixture into (A) and knead till soft and smooth dough is formed.
4. Divide the dough into 8 balls. Cover with damp cloth. Leave for about 25 - 30 minutes or till doubled the size.
5. Roll flat and place on a greased (with oil) pizza pan.
6. Lightly prick the dough with a fork.
7. Spread the sauce and put the toppings.
8. Bake in a preheated oven at 180 celcius till done.

The sauce
Ingredients :
4 Fresh tomatoes ~ diced - (MaDiHa guna 2 biji yang besar)
1 Onion ~ diced
2 Garlics ~ crushed
8 pcs chicken frankfurther - sliced (ini MaDiHa tambah)
300 gram chicken fillet cut into cube (ini MaDiHa tambah)
1 pcs capsicum - cut into cube(ini MaDiHa tambah)
1 can button mushroom - sliced (Ini MaDiHa tambah)
3 tablespoons tomato sauce
4 tablespoons chili sauce (MaDiHa tambah)
1/2 teaspoon celery salt (guna garam biasa)
a bit of dried sweet basil - (MaDiHa tak bubuh takde stok)
a bit of dried oregano
a bit of sugar
Olive oil (MaDiHa guna sunflower oil)
Method :
1. Heat olive oil and put in the garlic till fragrant.
2. Add in the diced onion. Saute till soft.
3. Add chicken & frankfurther.
4. Add diced tomatoes and stir. Add a litthe of water.
5. Add tomato sauce, sugar, celery salt, sweet basil and oregano.
6. Cook till the sauce is thick.

Note :
MaDiHa buat 750 gram tepung sahaja dan dapat 3 biji pizza bersaiz besar... masa nak sediakan pizza tu.. sapukan sedikit sos cili & sos tomato pada doh yg sudah dicanai dlm pan (kita guna loyang biasa saja) kemudian bubuhkan sos yg dimasak tadi.. dan aturkan cil capsicum dan taburkan cheese. sepatutnya menggunakan mozarella cheese.. tp kita guna cheese slice sebab mozarella takde stok kat rumah.. malas nak gi beli :-D
Dah lama Dini suruh buat pizza.. selalu asyik order ajer... pasal ibunya ni malas betul nak menguli. Tp kali ni.. nampaknya kenalah merajinkan diri.. lagipun tepung high protin tu.. dah dekat2 nak tamat tempoh LOL Jadi kita pun uli ler 750gram tepung utk dijadikan 3 biji pizza. Sebab dah tau dah sebelum ni kita buat 1kg dapat 4 biji pizza besar.. :-D Tapi pizza kali ni kurang best ler.. pasal kita guna cheese slice tu ajer.. malas plak nak gi cari mozarella cheese.. nasib ler labu.. janji ada rasa pizza.. Buat banyak pun sebab nak ajak keluarga Sujah & Lily sekali.. sekalinya Lily dah pergi ke Sunway Lagoon tiket free hari Sabtu tu.. & Sujah pula nak ke Johor ada kenduri kawin anak kawannya.. kita pun mcm lipas kudung siapkan pizza supaya Sujah boleh bawak bekal ke Johor. (Kenduri tu hari Ahad).
Amirul jer yang naik ke rumah sebab Sujah nak cepat.. siap di bawak pula nasi & lauk utk kita ;-) .. heheh.. nampaknya tak payah ler ku masak utk dinner. :-D



TERIMA KASIH BUAT SEMUA TEMAN YG BAGI KOMEN KAT SINI YER.. MAAFLAH YER SEBAB MADIHA TAK SEMPAT NAK JAWAB SEMUA.. AGAK SIBUK KEBELAKANGAN NI.. WALAU APAPUN.. KOMEN2 KALIAN MADIHA DAH BACA SATU PERSATU.. THANKS UTK SEMUA YER.. ;-)

© Pidgin Technologies Ltd. 2014.